- Ondernemers als Elon Musk dromen van een toekomst waarin de mens andere planeten zoals Mars koloniseert.
- Maar om op langere termijn als soort te overleven buiten de aarde, moet de mens zich wel in de ruimte kunnen voortplanten.
- Onderzoekers van ‘ruimteseksuologie’ pleiten voor praktijkstudies op dit vlak, want voor zover bekend hebben mensen nog geen seks gehad in de ruimte.
- Lees ook: Strijd om de maan: China wil binnen 5 jaar eigen basis bouwen met bakstenen uit maanklei en dan grondstoffen gaan winnen
Voor zover we weten zijn er geen mensen die seks hebben gehad in de ruimte. Maar de opkomst van ruimtetoerisme zou dat over niet al te lange tijd kunnen veranderen.
Sommige onderzoekers stellen dat we de studie van intimiteit en seksualiteit in de ruimte, ook bekend als ‘ruimteseksuologie’ of ‘astro-seksuologie’ meer aandacht moeten geven.
In een nieuwe studie die op 14 juli werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Sexual Health Reports, maakten onderzoekers Simon Dubé van het Kinsey Instituut en promovenda Maria Santaguida van de Concordia University een overzichtsartikel van het onderzoek naar seksualiteit in de ruimte over de afgelopen vijf jaar.
De conclusie: seks in de ruimte heeft dringend meer aandacht nodig.
"Er bestaat een hinderlijke misvatting dat onderzoek naar seksualiteit in de ruimte niet urgent of belangrijk is", vertelt Dubé aan Insider. "Op dit moment lijken ruimtevaartorganisaties te wachten tot er problemen ontstaan, in plaats van er proactief voor te zorgen dat we de nodige kennis hebben om de veilige, volledige expressie van menselijke erotiek in de ruimte mogelijk te maken."
Als de mens op meerdere planeten wil overleven, wordt seks in de ruimte cruciaal
Ondernemers als Elon Musk dromen van permanente menselijke kolonies op planeten zoals Mars. Om echt duurzaam buiten de aarde te overleven, zal de mens zich echter ook in de ruimte moeten kunnen voortplanten.
Hoewel er nog geen mensen zijn die seks hebben gehad in de ruimte, moet daar wel over nagedacht worden om "een multiplanetaire soort" te worden die "volledig onafhankelijk is van de aarde", aldus Santaguida.
De omstandigheden in de ruimte, met bepaalde vormen van straling en veranderingen in de zwaartekracht, kunnen seks en voortplanting behoorlijk uitdagend maken voor mensen, aldus de onderzoekers.
Bovendien is er voor ruimtereizigers "de stress van leven in een geïsoleerde omgeving met een klein aantal mensen gedurende een langere periode", zegt Dubé. Hij stelt dat deze problemen moeten worden aangepakt om ons in staat te stellen buiten de aarde te kunnen leven.
Uiteindelijk is seks gewoon cruciaal voor de menselijke gezondheid. "Afgezien van de voordelen voor de gezondheid en de relationele voordelen, zouden seksuele activiteiten mensen kunnen helpen om gelukkig te zijn in de ruimte en het leven aldaar te normaliseren", schrijven Dubé en Santaguida in het artikel.
Praktische uitdagingen van seks in de ruimte
Vragen die wetenschappers onder meer hebben over seks in de ruimte is hoe makkelijk mensen opgewonden raken en de praktische uitdagingen van seks in een toestand van gewichtloosheid. Om daar meer over te weten te komen, zouden experimenten moeten worden gedaan.
Dubé en Santaguida wijzen in hun artikel op zaken zoals de 2suit van Vanna Bonta, als voorbeeld van innovatie: het gaat om een pak waarmee gebruikers zichzelf met klittenband en een rits aan hun partner kunnen vastmaken voor seks. Voorkomen dat je partner wegzweeft tijdens de coïtus, is echter niet de enige uitdaging.
Het ontbreken van de zwaartekracht zoals we die op aarde ervaren, zou ook de fysiologie van seks kunnen beïnvloeden. Een erectie krijgen in de ruimte blijkt mogelijk, maar een buitenaardse omgeving kan extra uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van opwinding, doorbloeding en het gebruik van glijmiddelen.
Ook seksspeeltjes moeten geschikt worden gemaakt voor gebruik in de ruimte. In het artikel adviseren de auteurs dat "dergelijke producten licht, discreet en gemakkelijk schoon te maken moeten zijn en weinig tot geen afval moeten produceren".
Sex in space: ruimtevaartorganisaties worden minder preuts
Het is volgens Santaguida "lastig te zeggen" of mensen binnenkort seks zullen hebben in de ruimte. Ze merkt wel op dat de opkomst van ruimtetoerisme - zoals commerciële ruimtevluchten, ruimtestations en ruimtehotels - zaken in een stroomversnelling kan brengen.
Mede-onderzoeker Dubé noemt het huidige gebrek aan onderzoek "zorgwekkend". Dit kan diverse redenen hebben, waaronder "conservatieve seksuele opvattingen, het niet willen uitgeven van geld van belastingbetalers of investeerders aan seksgerelateerde onderwerpen, of gewoon dat dit onderwerp in het verleden niet als prioriteit werd beschouwd."
Enkele jaren geleden ging de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nog vrij terughoudend met de kwestie van ruimteseks om. Maar die preutse houding lijkt aan verandering onderhevig. In 2022 stelde de NASA bereid te zijn "de juiste stappen" te nemen, als er in de toekomst behoefte zou zijn aan een diepgaander onderzoek naar reproductieve gezondheid in de ruimte.
Santaguida en Dubé stellen dat het zonder twijfel van cruciaal belang is om seks en voortplanting in de ruimte te bestuderen. Volgens Santaguida "hangt de toekomst van onze ruimtebeschaving af van de seksuologie in de ruimte".